Blauwgele ara

Blauwgele ara (Pakara)

Blauwgele ara (Pakara)

Ara ararauna

Herkomst
Oostelijk Panama, door grote delen van noordelijk Zuid-Amerika met uitzondering van de westelijke kustgebieden, tot Bolivia, Paraguay en Brazilie.

Biotoop / habitat
Savanne bossen, bosranden tropisch oerwoud, voornamelijk in paren soms in (grote) groepen.

Maximale lengte
86 cm.

Levensverwachting
>50 jaar

Opmerkingen
Kenmerkend voor ara’s is de kale huid aan de kop, de teugel, de oogstreek en deels de wangen. Deze soort is aan de bovenzijde voornamelijk hemelsblauw van kleur en aan de onderzijde geel. Ara’s zijn buitengewoon gevoelige vogels; ze hebben gezelschap van de eigen soort nodig. Het geluid van de vogel is hard en ver dragend. Het geslacht van ara’s kan niet naar het uiterlijk worden vastgesteld. In gevangenschap zijn de vrouwtjes in de meerderheid.

Type huisvesting
Buitenvolière voor geacclimatiseerde koppels of kooi voor solitaire dieren.
Deze grote ara stelt ook zeer grote eisen aan zijn woonomgeving. Voorkeur verdient het om deze ara in een ruime voliere, paarsgewijs te houden.

Grootte huisvesting
Kooi maat 200 x 200 x 150. Papegaaien van deze grootte ‘passen’ niet in kooien.
Volière: 7,5 x 3 x 3 m. De beste broedresultaten zullen worden bereikt met een voliere van meer dan 12 meter lengte.

Inrichting
Natuurlijke, schone, niet giftige takken en speeltjes.
Buitenvolière met schuilgelegenheid tegen regen en vorst en nestblok/kast. Voldoende zit takken en vlieggelegenheid.

Voedsel
Pellets, groente, fruit, noten, zaden. Een grote variatie aan fruit en gekookte mais. De grote arasoorten zijn eigenlijk omnivoor. Zij eten zowel dierlijk als plantaardige voedingsmiddelen. Ara’s lusten bijvoorbeeld hardvoer zoals allerlei noten, pitten, rauwe kokosnoot en harde groentesoorten. Daarnaast moeten zij kunnen beschikken over dierlijke eiwitten (vooral rond de broedtijd en als er jongen gevoerd moeten worden). Ook moeten zij dagelijks worden voorzien van verse takken (onbespoten fruit- en wilgenbomen) om lekker op te knagen en eventueel te verslepen naar het nestblok.

Aanbevelingen kweek
Bij broedparen is onderlinge verdraagzaamheid van groot belang. De vogels die een koppel zullen vormen, moeten elkaar graag mogen en daarom moet er enige keuzemogelijkheid zijn. In broedtijd kunnen de grote ara’s agressief worden. De grootte van het legsel is twee tot vier eieren. Het uitbroeden duurt 24 tot 28 dagen. Het vrouwtje broedt de eieren uit, maar gedurende lange perioden is ook het mannetje vaak op het nest te vinden. De jongen vliegen uit na 90 tot 95 dagen, maar dit kan varieren. Juveniel: zijn te onderscheiden door de grijsachtige irissen, de lichtere kleur van de snavel en bij het uitvliegen door de kortere staart.

Ondersoorten
Geen.

Literatuur / websites
Parrots, Juniper & Parr, 1998, Pica Press
Parrots of the World, Forshaw 1977, T.F.H. Publications
Papegaaien. Een complete gids over alle papegaaiachtigen, Rosemary Low, 1989 Uitgeverij: Helmond
http://www.pakara.nl

Wetgeving
CITES II