Grote vasa papegaai / Coracopsis vasa

Grote Vasa (Pakara)

Grote Vasa (Pakara)

Herkomst
Republiek van Malagasue, het vroegere Madagaskar en de Comoren.

Biotoop / habitat
Deze flinke vogel komt in dichte bossen, maar ook op savannes en landbouwgronden voor. Eveneens wordt hij in hoger landschap, tot een hoogte van circa 1000 meter, in lawaaierige groepjes of in paren gesignaleerd.

Maximale lengte
50 cm

Levensverwachting
50 jaar

Opmerkingen / Gedrag
Ze gaan soms in grote groepen foerageren en slapen. Tot diep in de nacht roepen ze naar elkaar, vooral bij helder maanlicht. Ze nestelen soms met enkele paren in dezelfde boom, bijvoorbeeld in baobab bomen (Andansonia varieteiten), in het westen van Madagaskar (Malagasie).
De papegaaien zijn erg actief in de ochtend en later in de namiddag. Gedurende de rest van de dag rusten ze in groepen hoog in de bomen aan de rand van het bos.
Er zijn geen uiterlijke kleurverschillen in de geslachten. De vogel is uiterst intelligent, altijd bereid tot spelen en kunstjes vertonen en andere activiteiten. Hij houdt ervan in de zon te zitten of een uitgebreide douche te nemen in een zomerse regenbui of onder de tuinsproeier.

Type huisvesting
Een buitenvoliere voor geacclimatiseerde vogels met een lengte van minimaal 7,5 meter. Deze vogels zijn minder geschikt om solitair in een kooi te houden.

Grootte huisvesting
Voliere: 7,5 x 2.5 x 3 meter.
Broedblok: 45 x 45 x 65 cm; invlieggat 15 cm doorsnede.

Inrichting
Natuurlijke, schone, niet giftige takken en speeltjes.
Buitenvolière met schuilgelegenheid tegen regen en vorst en nestblok/kast. Voldoende zit takken en vlieggelegenheid.

Voedsel
Hun voeding bestaat uit verschillende zaden, landbouwproducten (rijst, millet, mais), noten, bessen en fruit.
In gevangenschap moet vers fruit en verse vruchten circa 30% van het totale dagelijkse menu uitmaken. Af en toe een gekookt kippenbeentje met wat vlees eraan. Walnoten mogen op kleine schaal (gekraakt) worden aangeboden. Meer informatie over voeding.

Aanbevelingen kweek
De pop legt 3 tot 4 eieren, die ongeveer in 17 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na 7 weken het nest.
Even voor het broedseizoen, als de vogels in broedconditie geraken, krijgen beide seksen dikwijls vergrote geslachtsorganen. Dit is vooral het geval bij het mannetje. Het wijfje verliest verschillende kroonveertjes en de nu onbevederde huid in het gezicht wordt geleidelijk mosterdgeel. Bij het mannetje zien we een soort ‘huidzak’ verschijnen onder de snavel.
Jonge vasa papegaaien zijn bruiner van kleur met een grijze snavel.

Ondersoorten
Coracopsis vasa vasa, Coracopsis vasa drouhardi, Coracopsis vasa comorensis.

Wetgeving
CITES II

Literatuur / websites
Parrots of the World, Forshaw 1989, Lansdowne Editions
Papegaaien. Een complete gids over alle papegaaiachtigen, Rosemary Low, 1989 Uitgeverij: Helmond
http://www.pakara.nl