Witkuif kaketoe

Witkuif Kaketoe (Pakara)

Witkuif Kaketoe (Pakara)

Cacatua alba

Herkomst
Midden- en noordelijke Molukken, Indonesie.

Biotoop / Habitat
Laaggelegen bossen en heuvels to circa 600 meter hoogte.

Maximale lengte
46 cm.

Levensverwachting
40 jaar.

Opmerkingen / Gedrag
Ze houden zich het liefst hoog in de boomkruinen op, in paren of kleine groepjes. Tijdens de late middag verzamelen de vogels uit de omgeving (soms in groepen tot vijftig exemplaren) zich in enkele boomkruinen en houden daar hun sociale uurtje, alvorens naar de slaapplaatsen te vliegen voor de nacht.
Helaas hebben deze fraaie vogels de reputatie erg vernielzuchtig en luidruchtig te zijn.
Het zijn veeleisende vogels en in de huiskamer hebben ze zeer veel aandacht nodig en zijn derhalve net als de meeste kaketoes minder geschikt voor in de huiskamer. Ook in de voliere met soortgenoten is het oppassen geblazen. De mannetjes hebben de eigenschap om in de broedtijd vrij agressief tegenover de poppen te zijn, wat kan leiden tot ernstige verwondingen of in het slechtse geval zelfs de dood van de pop.

Type huisvesting
Een Buitenvoliere voor geacclimatiseerde vogels of kooi voor solitaire dieren.
De Witkuifkaketoe stelt hoge eisen aan zijn huisvesting.

Grootte huisvesting
Kooi: 150 x 150 x 100
Voliere: 4 x 2,5 x 3 meter
Broedblok: 40 x 40 x 45 cm; invlieggat 10 cm doorsnede

Inrichting
Natuurlijke, schone, niet giftige takken en speeltjes.
Buitenvolière met schuilgelegenheid tegen regen en vorst en nestblok/kast. Voldoende zit takken en vlieggelegenheid. De Witkuif heeft zeer veel behoefte aan knaagmateriaal, wilgentakken of stammetjes van sommige fruitbomen dien dan ook in ruime mate aanwezig te zijn.

Voedsel
Pellets, groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten in de peul en/ of gekiemde peulvruchten (linzen, erwten, bonen en mungbonen). Af en toe een gekookt kippenbeentje met wat vlees eraan.

Aanbevelingen kweek
Het broedseizoen begint voor deze kaketoesoort meestal in het vroege voorjaar, afhankelijk van het klimaat. Een legsel van de Witkuiven bestaat normaliter uit twee eieren, welke in ca. 28 dagen worden uitgebroed. De jongen verlaten het nest na ongeveer 12-14 weken.
Aangezien kaketoemannetjes vrij agressief richting hun pop kunnen zijn tijdens de broedtijd, is het raadzaam om gebruik te maken van een broedblok met twee uitgangen. Hierdoor heeft de pop altijd de mogelijkheid om aan de man te ontsnappen. Ook het kortwieken van de man kan hiervoor een oplossing zijn. Op die manier heeft de pop het voordeel van vliegen, waardoor zij aan de man kan ontsnappen indien nodig. Verder wordt het broedblok vaak gebruikt om aan te knagen.

Soorten / ondersoorten
Geen.

Literatuur / websites
Parrots, Juniper & Parr, 1998, Pica Press
Parrots of the World, Forshaw 1977, T.F.H. Publications
Papegaaien. Een complete gids over alle papegaaiachtigen, Rosemary Low, 1989 Uitgeverij: Helmond
http://www.pakara.nl

Wetgeving
CITES II