Zwartoorpapegaai

Zwartoorpapegaai (Pakara)

Zwartoorpapegaai (Pakara)

Pionus menstruus

Herkomst
Zuidelijk Costa Rica in Midden Amerika, door Zuid-Amerika tot delen van Bolivia en Midden-Brazilie.

Biotoop / habitat
Tropische bossen

Maximale lengte
28 cm.

Levensverwachting
30-40 jaar.

Opmerkingen Gedrag
Groene papegaai met een blauwe kop; desondanks is de kleur nogal variabel. Sommige hebben een donkerder tint blauw op hun kop dan de anderen. De hoeveelheid roze onder de kin varieert ook. De kenmerken worden door de naam aangegeven: zwarte vlek op de oorstreek; blauwe kop en hals. Met de hand grootgebrachte vogels worden prettige huiskamervogels en zijn veel minder luidruchtig dan de meeste amazones. Volwassen vogels, die goed zijn geacclimatiseerd, kunnen het hele jaar in buitenvolieres worden gehouden. Deze charmante vogel wordt hoofdzakelijk in de laag gelegen tropische wouden (regenwouden, galleria wouden, loofbossen, savannes, weilanden) aangetroffen, tot 1200 a 1500 meter hoogte in de bergen. Ze leven in troepen van soms meer dan duizend vogels (vooral in grote aantallen op de gezamenlijke slaapplaatsen). Tijdens de broedtijd opereren ze in kleine groepjes die zich steeds in de nabijheid van water ophouden. In de broedtijd hebben de inmiddels gescheiden koppels behoefte om veel en dicht bij elkaar te blijven, en weren nieuwsgierige vogels af. Ze broeden in boomholtes van dikke stammen en takken.

Type huisvesting
Buitenvolière voor geacclimatiseerde koppels of kooi voor solitaire dieren.

Grootte huisvesting
Kooi maat 100x100x85
Volière: 3 x2,5 x 3 m
Broedblok: 25 x 25 x 40 cm; invlieggat 10 cm doorsnede.

Inrichting
Natuurlijke, schone, niet giftige takken (en speeltjes ?)
Buitenvolière met schuilgelegenheid tegen regen en vorst en nestblok/kast. Voldoende zit takken en vlieggelegenheid.

Voedsel
Pellets, groente, fruit, noten, zaden. Bedenk dat vers fruit en verse groenten ongeveer dertig procent van het totale dagelijkse menu moeten uitmaken. Ook dient de vogel te kunnen beschikken over verse wilgentakjes. Af en toe een gekookt kippenbeentje met wat vlees eraan.

Aanbevelingen kweek
De vijf eieren worden door de pop in circa 26 dagen uitgebroed en de kuikens verlaten het nest als ze ongeveer 10 weken oud zijn. Juveniel: zijn overwegend groen en doffer dan de oudere vogels. De kweek gaat vrij gemakkelijk met in gevangenschap gekweekte vogels. Wilde vogels blijven lang erg nerveus en opvliegerig. In de broedtijd raken ouders en later de jongen snel van hun stuk, en onverwachte geluiden (blaffende honden, remmende auto’s, sirenes) zijn erg onwelkom.

Ondersoorten
P.m. menstruus, P.m. reichenowi, P.m. rubrigularis

Literatuur / websites
Parrots, Juniper & Parr, 1998, Pica Press
Parrots of the World, Forshaw 1977, T.F.H. Publications
Papegaaien. Een complete gids over alle papegaaiachtigen, Rosemary Low, 1989 Uitgeverij: Helmond
http://www.pakara.nl

Wetgeving
CITES II